Hem till Bergsjö   | Om Bergsjö-portalen | Gästbok | Hundskinnet | Krönikan | Personligt
Om Bergsjö | "Du vet att du är en Bersekvega..." | Byar | Rötter & hembygd | Vykort | Vänorter
Gå ut och handla | Gå ut och ät | Gå i kyrka | Gå i fängelse | Logi och ligga över | Service i bygden
Energi | Annonser & pryltorg | Politik | Nyheter | Närradion | Bredband | Privata hemsidor
Näringsliv | Offentliga sektorn | Bönder | Utbildning | Bo i hus | Bo i lägenhet | Kommunikationer
Böcker man läst | Konst | Konsthantverk | Musik | Dataspel | Bio | Nöjesetablissemang | Recept
Föreningar | Sport & motion | Fritid & hobbies | E-postadresser till bergsjöbor | Äventyr
Fotoalbum | Trevliga utsocknes länkar | Listor | Bålleholmen | Björngrottan | Kyrkbyberget
Evenemang och händelser | Det ska vi fira! | Avge Din röst | Tester | Smått & Gott | Chat

På Bergsjöportalen: Hälsingeblod | Hultkläppen | Bob Dylan

bergsjo.nu

bergsjo.nu

bergsjo.nu

bergsjo.nu

bergsjo.nu

bergsjo.nu

bergsjo.nu



Gynna våra sponsorer

DELLENÄVENTYRET Bli en sjöfarare på Dellen >>



Bästa resan:
Travelstart!


Musik


Böcker
AdLibris


Mobiltelefoni
Refilla upp kortet!
Betala via Din internetbank!


Bästa datorn


DVD - Boxman

Hemkokat
i Bergsjöbygden

"Kan man få be om receptet?"

Det är inte bara god mat
& dito kaffebröd
som man kan bjuda på.

Bjud på traktens recepet
också!

Maila in Dina Bergsjörelaterade
rätter, kakor och bröd.
Ävenledes vissa utvalda drycker går för sig
att skicka in.

Hela kostcirkeln gäller!


Färskost

Från Marianne Östberg, 2011-12-19:

Koka upp 4 liter mjölk (helst från bonden).
Då mjölken kokar häll i en liter filmjölk.
Låt massan få ett snabbt uppkok.

Ställ massan åt sidan och låt den bli till en tjock massa (vassla).
Häll över massan i ett durkslag och låt det rinna av.
Låt den stå övertäckt ca 12 timmar i durkslaget.

Vänd upp osten på ett fat och strö över socker och kanel.

Detta är en god Hälsingeost som med fördel serveras på julbord.
Min gamla faster gjorde alltid den till jul.


Pösakörv

Från Anki och Pelle, 2005-11-20:

Detta är en gammal och mycket nyttig maträtt,
som kommer från min pappas hemtrakter i Haverö Medelpad.


Riv 8st.potatisar (finrives)
Blanda detta med 1 kaffekopp korngryn
2msk.kornmjöl
1msk.vetemjöl
1 tsk,salt
0,5dl sirap

Fyll ett gammalt örngott med smeten, och knyt ihop noga.
"Påsen" lägges i en gryta med kokande vatten, samt 2 tsk.salt.
Kokas i två timmar.

Lyft försiktigt upp påsen, och låt kallna.

Skär "korven" i tärningar, som stekes upp i mjölk.
Stek fläsk,och ät det tillsammans med "körven".

Mycket mättande, och gott tycker jag.

Ostkaka

Från Berit Öhman, Högen:
Ett recept på riktig ostkaka
som min mormor Elin Stridh lärde mig.


10 l bondmjölk
10 msk vetemjöl + mjölk
1 msk ostlöpe

Värm mjölken fingervarm (som till en vetebrödsdeg)

Blanda vetemjölet med mjölken till en redning.
Häll i ostlöpet.

Häll sedan blandningen i den varma mjölken.
Rör långsamt ända tills mjölken börjar löpa.
Ibland löper den efter en kvart ibland tar det längre tid.
Mjölet får inte sjunka till botten, därav rörandet.

Låt sedan löpa i ca tre kvart.
Rör om osten och låt sedan stå en stund
så sjunker osten och det blir lättare att slå av vasslan.

Tag upp all ost och lägg i en smord form.
Krama ur lite vassla.

Grädda sedan i vattenbad i ca 175 - 200 gr.
i drygt en timme.

Mjuka kakor

Gullevikaka

Sju sorters kakor

 

Kanelkakor

2 hk margarin
2 hk strösocker
2 tsk kanel
2 tsk sirap
1 ägg (helst bara gulan men what the heck)
1 struken tsk bikarbonat (OBS kan vara giftigt)
350 gr vetemjöl (är giftigt)

Smör och socker röres.
Sirap, kanel och äggulan tillsättes,
jämte vetemjölet blandat med bikarbonat (OBS kan vara giftigt).
Knåda till 2 rullar med diameter ca ½ dm
Lägg i kylen - degen ska vara kall och hård (som ... på en isbjörn).
Skär i skivor och
grädda dryga 10 min i 175 grader.

Kanelkakor - världens i särklass godaste kakor

Kubb

4 hk strösocker
3 hk margarin
2 ägg
14-15 droppar bittermandelolja
2 tsk hjorthornssalt
Nätt en kaffekopp mjölk
Vetemjöl så pass att degen blir knådbar

Socker, ägg och margarin röres.
Dit med hjorthornssalt, mandeloljan
och mjölken,
därefter mjölet.

Knåda degen på bord.
Rulla degen i längd och skär i bitar.
Rulla bitarna till smålängder,
som en tumme i grovlek.
Lägg längderna tätt på bordet
och pensla över vispat ägg.
Strö på pärlsocker.

Lägg på smord plåt,
ej så tätt.
Grädda i 200 gr tills de är klara.

Gröträtter

Havregrynsgröt
4 dl havregryn och 9 dl vatten
Kokas, ev med en nypa salt efter eget tycke & smak

Bra till morron, middaŽ, kväll

Rörost

Recept på RÖROST.
förmodligen ur tidningen land eller ica-kuriren.

ca 2 liter färdig rätt.
5 liter mjölk, helst inte mejerimjölk som gör rätten smågrynig. (om inget alternativ finns så blanda i 1 dl torrmjölk innan kokningen börjar.)
2 msk ostlöpe
3 bitar kanel
1-2 msk sirap
1 msk hel, stött kardemumma, ej malen som gör osten "stickig" i halsen. till redning:
1,5 dl grädde och mjölk
2 msk vetemjöl.

värm mjölken till 37 grader, dra den åt sidan och rör ner ostlöpe och kanel. låt mjölken "stanna", den ska släppa kanterna. skär massan i 5 cm stora kuber ända ner i botten, rör försiktigt i botten med en träslev. låt allt koka sakta tills klumparna är ljusbruna, ca 4 timmar. rör några gånger under tiden. smaksätt med sirap och kardemumma. red av med gräddmjölk och vetemjöl, låt kallna.

tips: osten kokar ihop lite olika beroende på spis/värme, när det börjar se ut som ca 2 liter kvar är det dags att reda av.

Anneli
07-10-2007

Jo...
Minns också något otroligt gott vi alltid hade på julbordet då jag var liten...
Rörost.

Det var min faster Gertrud som gjorde den och det var fantastiskt gott.
Har aldrig hört talas om att det finns någon annanstans!
Linnea, Örebro / Bergsjö

Se Linneas hemsida:
www.eriksdotter.se >>

Plôckfink

Apropå Plöckfink:

Johan Östlund, Konsumföreståndare i Gränsfors på 1950 och -60-talen, berättade den här historien från den tid då sill och potatis hörde till basmaten:

Det var i folkskolan i Gamset, och det var naturlära. Det gällde att känna igen djur och fiskar och växter på de stora, färggranna planscherna. Nu hängde fröken upp en bild på en stor fisk, en sill, och frågade Kalle:
  "-Vad är det här?"
  Kalle visste inte. Han påstod att han aldrig hade sett en sådan förut.
  "-Men, Kalle", sa fröken, "det här är vad du äter till frukost varje morgon!"
  Kalle sken opp:
  "-Aha! Är det en plöckfink!?"

Hälsningar från Sture Hallberg, Gränsfors-Visby
20 Apr 2005

Återigen surfar jag in på Bergsjöportalen och tittar om det hänt något nytt, och så får jag se inläggen om en av mina favoriträtter. Nämligen "PLÖCKFINK"!

När jag var liten, och faktiskt ända upp i vuxen ålder, brukade jag tjata på min pappa (Erik Bergqvist i Ungrik) att "jag vill ha plöckfiiiink, pappa. Denna underbart goda grå gegga som görs bäst av äkta hembakat hällbröd!

Pappa stekte rikligt med fläsk och sen bröt han ner hällbrödet (som vi själva bakade i bakstugan/smedjan i skogen uppe hos farfar Johan) i stekpannan. Brödet var för hårt för att äta, men i "plöckfinken" mjukades det upp tillsammans med grädden han hällde över fläsket och brödet.

Själva rätten ser ut som en grå (med svarta flagor av det hårda hällbrödet) gegga, men smakade så fantastiskt gott! Det är något jag kan berätta om här nere i Närke när vi pratar om udda maträtter. De som hör talas om det får inte en helt övertygat uttryck i ansiktet, men å andra sidan kan ingen ana hur gott det är innan man provat!

Jättekul att se inläggen om det!

Många varma hälsningar
Linnea Eriksdotter Ekenkrona
Örebro / Bergsjö
30 Jan 2005

Se Linneas hemsida:
www.eriksdotter.se >>

Läste på Bergsjös hemsida om recept bl a om plôckfink.

Min far, Olle Walldin född 1908, och uppvuxen i "Knåps " i Fiskvik, tillagade plôckfinken lite annorlunda.

Han tog hällbröd och stekte upp brödet med mjölk i stekpanna till brödet blev mjukt. Till detta åts det stekt färskfläsk och flott.

Det var enligt honom bra skogshuggarmat då han på 30-talet högg skog bl a uppe vid Kråkbäcken.

Häls(n)ingar
SÖREN WALLDIN
ÅSTÖN TIMRÅ
14 Nov 2004

Svar på Lars Sjölanders förfrågan:

Från Sigvard Ljung, Bergsjöbo fram till 1952:

"Jajamensan visst känner jag igen plöckfink som vi åt i vårt hem i Vade tillsamman med fläsk. Finken gjordes på det hembakade hällbrödet."

När jag var grabb serverades jag något som kallades Plockfink. Vet ej om det var ett påhittat namn eller om det var allmänt spritt. Tillagningen var enkel:

Man tog hårdbrödsmulor, ibland fick man bryta i från en ny kaka, och mjukade upp med mjölk i en kastrull.

För att sätta litet piff på smeten lade man i en klick smör.

Det var verkligen gott. Testade för några veckor sedan och tyckte fortfarande det var åtminstone ätbart.

Vore intressant att höra om några fler känner till den här maträtten eller vad man nu skall kalla den.

Lars Sjölander, 17 maj 2002
Hemsida: Bergsjöbilder
e-post: larswsjolander@spray.se







Maila mera recept!


Webbmaster Leif Woxlin