Krönikan
Klubba en gris
Man behöver inte vara borta på resa många dagar förrän man lagt sig till med en stor säck tvätt. Som man får gå och släpa på, som en kvarnsäck om halsen.
Nu ska det sägas att det finns folk som ägnar hela semestern åt att tvätta, men dom har andra bekymmer istället. Hänger på torken dagarna i ända och tigger efter strykning.
Tvättsäcken är en kär gammal vän. Som man vårdar ömt. Med jämna mellanrum klappar man den på magen, som för att höra efter hur det står till. Orolig som man är för att någon lömsk liten jäsprocess ska ha startat upp där inne i kolmörkret.
Ibland blir tvättsäcken hungrig, halledudande då. Då får man stoppa in några väl använda plagg. I det glupande gapet. Med tvivelaktig andedräkt. Något annat än väl använda duger inte heller. Tvättsäcken kräver mycket protein. Man drar sig in i det längsta för att stoppa något i en tvättsäck.
Har man väl stoppat något i tvättsäcken blir det kvar där. Man ska vara ganska desperat innan man börjar återanvända något ur en tvättsäck. Möjligen då om man blivit ekologisk miljökämpe.
Plaggen som man matar i en tvättsäck kan vara både kulörta och vita, i tvättsäcken är nämligen ingen för mer än någon ann. Dam och herr får här samsas om samma utrymme, till glädje för dom flesta. Tvättsäcken är med i EU också.
Säcken växer med tiden både på bredden och på längden, med tiden mest på bredden. Har man varit bortrest tillräckligt länge finner man att tvättsäcken med tiden blivit fullkomligt stenhård. Om det inte vore för att den är så otymplig så skulle man kunna klubba en gris med tvättsäcken.
Åker man tåg så är det lämpligt att förtulla tvättsäcken. Förr i tiden var det mest cyklar och potatislådor som blev förtullade, men med dagens hållbara textilier har det blivit lönsamt att skicka tvättsäcken. I godsfinkan. Istället har det blivit sällsynt med fripassagerare. Ingen vill beblanda sig med en tvättsäck.
Är man på långresa i bil är det bra med husvagn. I husvagnen kan man förvara tvättsäcken. När man sedan själv ska in i husvagnen är det fördel om man först rullar ut tvättsäcken. Om man får ut den genom dörren, vill säga.
Vissa tvättsäckar kan vara tillverkade enligt korvskinnsprincipen, detta för att man ska kunna orma ut dom genom mindre hål och öppningar. I en sådan typ av tvättsäck kan man ordna med öppningar i båda ändarna. Därmed går det också att tillämpa den såkallade "först-in-först-ut-principen".
Fast det är ändå ingen bra princip när man ska dissekera en tvättsäck. Då är det annat som gäller. Först ser man till att få in själva säcken i tvättstugan, vilket i slutet av semestern kan kräva ett par rejäla handtag. Det har blivit allt vanligare med handtag på tvättsäcken.
Sedan tömmer man helt sonika ut innehållet på golvet. Här kan det vara på plats att rekommendera fullgod ventilation i tvättutrymmet. I tvättstugor av lite äldre slag, inrymda i mörka källarutrymmen exempelvis, krävs det andra lösningar på hygienproblemet.
Ett tips kan vara att använda cyklop med snorkel. I änden på snorkeln fäster man ett litet färggrannt Wunderbaum-träd, kostar bara en selma på macken. Om man nu inte kan återanvända den man hade i baksätet på bilen. Tillsammans med tvättsäcken.
Jänkarna har ett bra ord som heter "petrified". I det svåra klimat som råder över stora delar av den nordamerikanska kontinenten kan man finna träd som har blivit "petrified". Med detta uttryck menas att dom blivit förstenade, som fossiler ungefär.
Men då har dom inte sett en svensk tvättsäck.
© Leif Woxlin 2005-07-25
|
Kolasäck
Fossil
Bersekoa
Godsfinka
|
Aktuell krönika
|